Ikke gå gjennom isen – ha isvett!

Ikke gå gjennom isen – ha isvett!

Når temperaturen synker på gradestokken og vinteren melder sin ankomst er det mange som beveger seg ut på isbelagte vann. Selv om vi i Norge har kalde vintere er det viktig å huske at å ferdes ute på isen kan være farlig da iskvaliteten varierer. 


Vinterferien og påsken nærmer seg med stormskritt og mange trekker seg ut på isen for å stå på skøyter, isfiske og skikjøring. Pudderbelagt is eller klar svart stålis kan få mange til å smile av lykke, men det kan også være farlig og derfor er det viktig at man har litt isvett når du ferdes på isbelagte vann.

Selv om vi i Norge er vant med kalde vintre vil ikke det tilsi at isen er sikker. Store temperaturendringer og mye snø er forhold som spiller inn når det kommer til kvaliteten på isen.

Uansett hvor sikker du er på at isen er tykk er det viktig å være observant. Det vil være tilfeller av tykk og tynn is under hele sesongen, og man vet aldri hvor eller når det kan inntreffe en ulykke. Derfor er det svært viktig at utstyret er i orden og at alle de nødvendige redskapene er med. Det kan redde liv! 


Ta forhåndsregler

Det kan også være lurt å ha noen forholdsregler før man ferdes på det åpne hav. Som for eksempel å ikke dra alene på tur over isen. På den måten, om en ulykke skulle inntreffe, vil det være mulig å få umiddelbar hjelp slik at en alvorlig skade kan unngåes. 

Sikkerhet på is og isbedømning lærer man av erfaring. Derfor bør du skaffe deg noen basiskunnskaper, kjøpe sikkerhetsutstyret og begynne å utforske isen forsiktig. Ikke utfordre skjebnen mer enn nødvendig – ta nødvendige forhåndsregler og sjekk forholdene før du går ut på isen.

  1. Ha respekt for isen.
  2. Gå aldri alene på isen.
  3. Gå ikke ut på is som kan være svak.
  4. Pass opp for nylagt is, våris, snødekt is og sjøis.
  5. Is av saltvann er svakere enn ferskvannsis.
  6. Ta med deg skikkelig sikkerhetsutstyr, f.eks. ispigger.
  7. Jo lengre ut man kommer på svak is, jo vanskeligere blir redningen.
  8. Lær deg hvordan du kan redde deg selv og andre.
  9. Ved disse stedene er isen svakere: siv, råk, bro, odde, avløp, innløp, utløp, sund, grunne og vindbrønn.Kilde: Aktiv i Oslo