Kos deg i juletiden – det gjelder også i trafikken

Kos deg i juletiden – det gjelder også i trafikken

Mange assosierer juletiden med hygge, men vi vet vel alle sammen at den også kan være ganske hektisk. Sørg for at du tar deg god tid i trafikken slik at du kommer trygt frem i julen.


Selv om antall trafikkulykker har gått ned og antall omkomne har aldri vært lavere, så har i følge Trygg Trafikk, 14 mennesker mistet livet de siste årene og 50 hardt skadet, i julemåneden.

Vanskelig kjøreforhold som glatte veier og dårlig sikt er med på å skape ekstra fare, spesielt om folk har det travelt. 

Kjøring om vinteren krever mer av sjåføren enn om sommermånedene. Dårlig vær og lengre perioder med mørke gjør kjøringen mer farlig. Noen ganger kan forholdene være ekstreme med lengre perioder med tung snø. Dette betyr at vi må tilpasse måten vi kjører.

Det viktigste du kan bidra med er å holde lav fart og konsentrere deg om trafikken, veien og føreforhold.


Dyrebar last må sikres godt
Når du skal ut å kjøre er det viktig å huske at du alltid må pakke bilen riktig; tung bagasje/last i bunnen. Se også til at det ikke er løse gjenstander i bilen som halvfulle brusflasker eller mobiler. Disse kan utgjøre stor skade om du skulle kollidere eller om du må bremse hardt. 

Husk også å feste bilbelte riktig; dette gjøres ved at belte ligger tett inntil kroppen (så ta av tykke jakker), over hofte og skuldre. 


Sørg for at du har god tid
Å kjøre raskt på vinterføre kan medføre ulykker. Å kjøre på sommerføre og vinterføre har to ulike forutsetninger så hold lav fart – det er bedre å komme noen minutter senere enn planlagt enn å ikke komme frem i det hele tatt. 


Hva gjør du om du mister kontroll?
Hvis du mister kontrollen på glatt føre er det viktig å holde begge hendene på rattet, og skulle du ha en nyere bil kan du bremse alt du orker. Senk farten så fort du oppdager en fare da dette kan bidra til at du klarer å stoppe i tide, styre unna og redusere skadene om du skulle kollidere. Når du først bremser, trå ned bremsen så hardt du kan. Det har stor betydning for bremseeffekten. 

En vanlig førerfeil i en nødsituasjon er å styre brått og for mye. Med en slik reaksjon øker du skrensen og det vil ta lengre tid å kunne klare å styre unna.  


For å kunne styre presist på glatt føre er det viktig å tenke på følgende:

  • Hold løst i rattet. La også fingertuppene ha kontakt med rattet.
  • Holde hendene symmetrisk på hver side av rattet.
  • Skyv i rattet. Ved å skyve oppover kjenner du bedre endringer i veggrepet. Jo dårligere veigrep, dess mindre motstand. I det forhjulene mister veigrepet «mister» du også motstanden i rattet.  


Det viktigste du kan gjøre er å konsentrer deg om bilkjøringen. Da vil du også ha større sjense for å unngå ulykker. 


Kilde: Trygg Trafikk, Rospa og NAF