Sikre løse gjenstander i bilen – de kan være livsfarlige

Sikre løse gjenstander i bilen – de kan være livsfarlige

Nå er påskeferien rett rundt hjørnet! Mange pakker bilene sin og setter kursen mot norske fjell og hytter. Det mange derimot ikke gjør er å tenke nøye over hvordan de pakker bilen. Bruk noen ekstra minutter og sørg for å sikre lasten din! - dette kan redde passasjerenes liv! 


Løse gjenstander i bilen kan være livsfarlige - de kan til og med være dødelige! Dette gjelder selv de små tingene du aldri kan tenke deg vil utgjøre noe form for fare, som brusflasken, mobilen eller kameraet. Faktisk kan en gjenstand på tre kilo i en kollisjon i 50 km/t ha en vekt på opptil 90 kilo! Disse løse gjenstandene kan derfor føre til et svært tragisk utfall i en potensiell bilulykke.

Alle ulykker er uforutsigbare. De kan oppstå på korte bilturer som har en lengde på 5 minutter eller lange bilturer på flere timer. For å sørge for at en eventuell ulykke skal gi så minimale skader som mulig er det viktig å sørge for at du sikrer lasten og at det ikke finnes noen løse gjenstander i bilen. Vi alle tenker at vi skal kjøre forsiktig, men ofte er det flere forhold som er med i bildet om en kollisjon oppstår. 


En termos på 180 kilo

NAF har vist at ved en bråstopp i 50 km/t vil en gjenstand bli 30 ganger tyngre enn dens opprinnelige vekt. Gjenstandens tyngde vil endre seg etter bilens hastighet. Altså kan for eksempel en termos forårsake et dødelig utfall. Om den veier 1,5 kilo vil termosen i en hastighet på 100 km/t tilsvare en kraft på 180 kilo, om det skulle oppstå en kollisjon. 

Vi fokuserer ofte på skader som kan komme utenfra, men sjelden på de som kan oppstå inne i bilen. Husk derfor å sikre tingene i bilen, i tillegg til deg selv og dine passasjerer - selv på korte bilturer. 

Huskeregel: Gjenstander du ikke ville ha ønsket å få i hodet fra tredje etasje må sikres i bilen. 


Bruk festepunktene


I moderne biler finnes festepunkter slik at du kan sikre lasten din. Ta i bruk disse, da det kan bety forskjell på liv og død for de som befinner seg i bilen. 


Dyr i bil

Mange har med familiehunden i bilen, noen har de i bur mens andre lar de være løse. Om du skulle kollidere med hunden i baksetet vil den ha en kraft tilsvarende en liten elefant om den skulle komme mot deg. Ha derfor alltid husdyret i buret sitt. Om du ikke har et bur er den sikreste måten å ha dyret i fotenden på passasjerens side. Sjekkliste for pakking av bilen:

  • Plasser tunge gjenstander lavest mulig, inn mot seteryggen i bagasjerommet. 
  • Sikre løse gjenstander i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom
  • For å se til at bagasjen ikke flyr fremover i bilen - sikre bagasjen med et nett.
  • Ikke pakk høyere enn til nakkestøtten
  • Bruk lastestropper for å feste de tyngste gjenstandene
  • Sørg for å sjekke tillatt vekt for din bil før lasting
  • Ha refleksvest og varseltrekant lett tilgjengelig om det skulle oppstå en ulykke. 


Sørg for å holde det ryddig i bilen! Kilde: NAF og Norsk Luftambulanse