Sykler du på vinterføre?

Sykler du på vinterføre?

Flere og flere velger sykkelen som fremkomstmiddel, selv når vinteren har meldt sin ankomst. Riktig utstyr, varme klær og kloke valg vil gjøre turen både trygg og hyggelig.


Det er ingen grunn til å sette fra seg sykkelen når høsten er over. Å sykle om vinteren gir både god trening og vil muligens ta deg raskere frem til din destinasjon enn bilen. Riktig piggdekk, refleks, hjelm og god tid vil være med på å få deg trygt fra A til B om vinteren.


Piggdekk
Sykling om vinteren krever gode og riktige piggdekk for et godt veigrep. Å velge riktig dekk kan du få hjelp til i en rekke butikker, som for eksempel sportsbutikker. De vil kunne finne riktig dekk til ditt bruk da det er forskjell på saltet vei, snødekke eller holke – og de ulike veiforholdene har ulike behov. Om du sykler på saltet vei må sykkelen renses og kjedet må smører jevnlig. Med litt lunkent vann og såpe vil sand, skitt og salt bli skylt raskt av. Vedlikehold gjennom vintersesongen er selvfølgelig viktig.


Kle deg etter værforholdene
Husk å kle deg etter forholdene! Lue under hjelmen, vindjakke og vindbukse samt gode sko og hansker er viktig. Om hendene dine blir kalde vil det påvirke evnen til å reagere raskt, og kulden vil kunne ta fokuset bort fra trafikken rundt deg. 


Gjør deg selv synlig
Om du skulle dra av sted i dagslys kan det være fort gjort å glemme at det vil være mørkt når du skal hjem igjen. Ha derfor alltid lys på sykkelen som fungerer, dette er nemlig med på å halvere antall ulykker da syklisten blir synlig for andre i trafikken. 

Husk også å gjøre deg synlig for bilister ved å markere deg selv i trafikken. Det kan være fort gjort å havne i blindsonen til bilisten så sykle slik at andre ser deg. Aldri ta det som en selvfølge at du blir sett.


Tips til vellykket vintersykling:

  • Sørg for gode piggdekk for godt veigrep
  • Ha lykt både foran og bak
  • Kle på deg varme klær
  • Hjelm er alltid en selvfølge
  • Ikke stress – nyt turen


Kilde: Trygg Trafikk og NAF