Velg riktig sykkel til barna dine

Velg riktig sykkel til barna dine

Dette må du vite før du går til innkjøp av en barnesykkel


De fleste av oss husker når vi lærte å sykle: de første vaklende meterne vi klarte å trå uten hjelp, med mamma og pappa stolte på sidelinjen.

Sykling er moro og en flott måte for barna å være i aktivitet på. Men, på grunn av økende trafikk på veiene er det forståelig at foreldre kan bekymre seg for å la barna sine få sykle rundt alene – derfor har vi satt sammen en liten oversikt som kan hjelpe med å holde barnet ditt trygt – også på to hjul.

Når du skal kjøpe sykkel til barnet ditt må du huske at; riktig størrelse er viktig!

Enten barnet ditt er fem år eller femten år, er det avgjørende at de har en sykkel som er riktig for dem. Unngå fristelsen til å kjøpe en med ideen om at de vil vokse inn i den – kjøp heller en de kan vokse ut av.

En av faktorene som spiller inn når barn er involvert i sykkelulykker er at de mister kontroll. Dette er grunnen til at størrelsen på sykkelen er viktig. Hvis en sykkel er for stor og barnet ikke klarer å berøre bakken med foten, vil de ikke ha kontroll når de sykler.

Det finnes fire ulike forskjellige hjulstørrelser: 12”, 16”, 20” og 24”. Barnet bør starte med 12” og oppgradere sykkelen når det er behov.

Sykkelens størrelse er riktig hvis barnet kan:

  • nå rattet uten å strekke seg
  • sitte i en posisjon hvor de ikke må lene seg for langt frem
  • hvor de kan enkelt nå, og bruke bremsene
  • berøre bakken med begge føttene mens de sitter på setet.


Det er selvfølgelig ikke nødvendig å kjøpe en helt ny sykkel, så om dere skulle finne en brukt sykkel dere ønsker å kjøpe, sørg for å sjekke at den er i orden.

Vær også nøye med at barnet til en hver tid bruker hjelm når hun eller han bruker sykkelen. Dette er den mest fornuftige måten å beskytte hodet på om det skulle skje en ulykke. Det er viktig at hjelmen er hel, så kjøp gjerne en ny i stedet for en brukt en. Kun en liten sprekk i hjelmen kan påvirke dens effekt.

Tips til vårsjekk av sykkelen:

  • Sjekk at bremsene tar godt og hvor mye det er igjen på klossene. Skift klosser om nødvendig.
  • Olje opp girvaiere, bremsevaiere og kjede med sykkelolje, ved å dryppe noen dråper tyntflytende sykkelolje i endene av vaierstrømpene og la det renne inn. La bremse- og girvaiere fordele oljen ytterligere, ved å bremse og gire. Er vaierne flisete bør de skiftes.
  • Etterjuster setet og styret, da barnet kan ha vokst i løpet av vinteren.
  • Sjekk dekk for sprekker og flenger, og pump dem opp til riktig dekktrykk. Maks dekktrykk står preget på siden av dekket. Skru evt. til ventilringen mot felgen. Sjekk at det ikke er kast i felgene, ved å snurre hjulet rundt. Hjulet skal snurre helt fritt fra gafler og bremser.
  • Vask kjedet med sykkelrens og børste, og smør opp etterpå. Rens gjerne også mellom tannhjulene på girkassetten bak og ved kranken (ved pedalene).
  • Sjekk at all belysning fungerer, og bytt eventuelt batterier i batterilykter.


Kilde: Rospa og XXL