Beskytt øynene dine med riktige solbriller

Beskytt øynene dine med riktige solbriller

Det er kanskje ikke solbriller vi først og fremst tenker på når vi skal ut om vinteren, men de er vel så viktige som gode sko, votter og lue. For øynene trenger beskyttelse om vinteren som om sommeren. 


Om vinteren er øynene mer utsatt enn om sommeren da UV-strålene er enda sterkere. Om sommeren vil de grønne omgivelsene kun reflektere 6% av lyset, sammenlignet med 95% om vinteren på grunn av snøen. Kun solbriller med brilleglass i høy kvalitet gir øynene effektiv beskyttelse mot øyebetennelser eller mer alvorlige skader.

Velg riktig farge på glasset
For mange er design og passform de viktige faktorene som spiller inn når man skal velge solbriller, men enda viktigere er det at solbrillen beskytter øynene dine mot skadelige stråler. Dette krever at solbrillene har et solfilter. Styrken på filteret avgjør hvor sterk sol den beskytter mot, og avgjør hvilken kategori brillene havner i: 

Kategori 0 er for overskyet vær.
Kategori 1 er for delvis overskyet.
Kategori 2 er for normal sol.
Kategori 3 er for sterk sol.
Kategori 4 er for høyfjell og ved sjøen. Solbriller med beskyttelse i kategori 4 er ikke egnet for bilkjøring.

Gule, grønne og blå brilleglass anbefales ikke for vinterbruk da de tilhører kategorien 0, 1 eller 2. Grå og brune brilleglass derimot anbefales for bruk om vinteren. De ligger i kategorien 3. De gir også tilstrekkelig beskyttelse under snøfulle forhold i høyfjellet. Brilleglass i kategori 4 er for ekstremt sensitive øyne, og brilleglass i denne kategorien er bare nødvendige i tilfeller der UV-strålenivået er ekstremt høyt.

Når du skal kjøpe solbriller, se etter dette:

  • En solbrille av god kvalitet skal være merket med CE-symbolet. Dette merket garanterer at produktet holder standardnivået for beskyttelse.
  • Solbrillene må være tilstrekkelig store og passe til ansiktets form og størrelse. Dette er den eneste muligheten til å forhindre at lyset trenger inn til øynene ovenfra og fra siden.
  • Absorpsjonsfaktoren er spesielt viktig. Den må være tilstrekkelig høy. Hvor mørke brilleglassene må være, avhenger av personlige preferanser, hvordan de skal brukes, hvor de skal brukes, hvilken type sport man utøver og andre faktorer. En optiker vil gi deg nyttige råd om dette.
  • Det er best å kjøpe solbriller hos en optiker. Stikkprøver viser stadig at briller som selges på gata av tilfeldige selgere ofte har forfalskede kvalitetsmerker og kan forårsake helseskader.


Alle solbriller som selges skal ha med informasjon om hvilken beskyttelseskategori brillen har og hvor sterkt lys den beskytter mot. Solbriller skal være CE-merket og det skal følge med informasjon om hvem som er produsent. Hvis solbrillen kan bli skadet av rengjøringsprodukter skal det følge med vedlikeholdsinformasjon på norsk hvor dette blir forklart.


Kilde: DSB og Zeiss