"Den trygge boligen" på Haugerud senter

"Den trygge boligen" på Haugerud senter

I samarbeid med Bydel Alna har Risikorydding satt opp en pop-up leilighet for å vise folk hvordan man kan gjøre boligen sin tryggere – med enkle grep.

De fleste ulykker skjer i hjemmet og risikoen øker med alderen. Ulykker står for nærmere 95 % av alle skader hos personer over 60 år.

- Vi ønsker å vise at en leilighet ikke trenger å være full av hjelpemidler for å være tryggere. Det er de enkle grepene som ofte er mest effektfulle, sier Sunniva Sved Johnson. Hun er prosjektleder i Bydel Alna og en initiativtagerne til leiligheten. - Vi pleier blant annet å si at et ryddig hjem er et hjem som har mindre risiko for skader og ulykker.

Eldre, men fortsatt hjemmeboende
Vi blir eldre, og vi blir stadig flere i denne gruppen. Samfunnet kan ikke betale for at alle skal få sykehjemsplass eller tilrettelagt bolig. Derfor må vi bo hjemme lenger, selv om det er der vi vet at de aller fleste ulykker skjer.

- Så mange ting jeg ikke visste eksisterte, men som jeg har behov for, sa en av de besøkende som var innom på åpningsdagen.

Leiligheten er innredet med soverom, stue, spisestue, gang, bad og kjøkken, og det deles konkrete tips til hvert eneste rom. Det finnes også mange praktiske småting som kan øke tryggheten. 

– Dette er helt vanlige ting som man får på butikker på lokalsenteret, men som ikke alle kjenner til, legger Tina Hveem til. Hveem er prosjektkoordinator for Risikorydding og den andre initiativtageren til pop-up-leiligheten.

Vi vet hvor de fleste faller
De fleste fallulykkene som skjer i hjemmet skjer på badet eller når man går fra seng til bad på natten. Mange står opp om natten, litt groggy og vandrer til badet i tussmørket. Da er det viktig at man sørger for at veien dit er så trygg som mulig.

Filleryer eller små tepper er det mange som har ved sengen, og ellers i boligen også. Disse kan vise seg å være svært skumle ved å utgjøre både skli- og snublerisiko. Ellers oppfordres folk til å rydde bort ledninger, og aller helst fjerne terskler dersom dette er mulig.

Fornøyde besøkende
Blant de over 200 besøkende i leiligheten var Jorund Bjørnstad (87), datteren hennes og hunden Kajsa. De hadde lest om ”Den trygge boligen” i lokalavisen Akers Avis Groruddalen.

- Her var det mye fornuftig, utbryter Jorund etter at hun og datteren fikk omvisning. Jorund forteller videre at hun er opptatt av sikkerhet i hjemmet, og sørger bl.a. for å ha lys på badet om natten og døren på gløtt, slik at hun alltid har litt ledelys i tilfelle hun må ut dit i løpet av natten.

- I tillegg har jeg gjort det til en vane og alltid slå av kaffetrakteren før jeg tar meg en kopp kaffe. Om jeg likevel tror at jeg har glemt å slå den av eller å låse døren, står jeg alltid opp av sengen for å dobbeltsjekke dette, legger Jorund til. 


Leiligheten var åpen fra mandag 25. september til med lørdag 30. september på Haugerud senter i Oslo.

Jobber du i en kommune eller organisasjon? Har du lyst til å arrangere noe liknende? Ta kontakt med oss, vi deler gladelig av både erfaringer og kunnskap! Send en e-post til: tina@risikorydding.no.