Her er deres beste ulykkeshistorier!

Her er deres beste ulykkeshistorier!

Fredag 13. oktober lanserte vi i Risikorydding en konkurranse der vi ønsket oss deres beste historier fra en ulykke - som endte godt. Nå har vi gått gjennom alle bidragene, og kåret to vinnere.


Det er tydelig at mange der ute har vært uheldige og opplevd morsomme, rare, alvorlige og pinlige ulykker. Vi har fått inn mange gode historier. Tusen takk for det.

Vi fikk heldigvis også inn noen glade historier. Det viser seg at fredag 13. ikke er en ulykkesdag for alle. En av innsenderne våre kunne nemlig fortelle at en av hennes døtre ble født fredag 13, klokken 13.13 - et skikkelig lykketreff.

Hovedvekten av historiene vi fikk inn handlet derimot om ulykker, og disse var relatert til sykkel og fall. Dette stemmer med det vi vet: at fallulykker er blant de vanligste ulykkene i Norge. Og til tross for at politikerne vil at vi skal sykle mer, så skjer det mange ulykker her også. Risikorydding har derfor valgt ut to vinnere, en som falt på isen og en som opplevde en sykkelulykke.


Tøff og kjepphøy på glattisen
Geir Ronny Bjørkbom har skrevet til oss om sin historie som dreide seg om et fall på glattisen.

«Morsomste ulykke? Vel, morsom, men samtidig grusom. Da jeg var 16 og helt i starten min fremtidige fotballkarriere skulle jeg tøffe meg ved å løpe 60 meteren på snø. Lite visste jeg at det var is under snøen. Jeg falt halvveis i løpet og skle brutalt rett inn i en stor stein stod ved siden av veien. Vips så var fotballkarrieren over på et blunk. Morsomt fordi jeg var kjepphøy og det så jo sykt komisk ut, kjipt fordi det ødela så mye.»


Tenk om noen så meg...?
Jorunn Skjedsvoll har sendt inn en fortelling om svalestup på sykkel:

«På tur hjem fra jobb på sykkel, kom jeg plutselig på at jeg hadde glemt nøklene på jobb. Bakbremser fantes ikke, så i full fart klemte jeg inn frambremsen.. stupte over styret, tok for meg med henda, noe som resulterte i vanvittig vonde armer… men glem nå det, det første jeg gjorde var jo selvfølgelig å se meg rundt, for tenk om noen så svalestupet mitt.»


Ikke alle historier har en lykkelig slutt
Ulykkene med Geir Ronny og Jorunn gikk heldigvis bra, men det er dessverre ikke alltid det som er tilfelle. Vi vet at over 550 000 mennesker må ha behandling for skader hvert år.

Fallulykker er den vanligste årsaken til skader, og for eldre er det den dominerende ulykkesdødsårsaken. 

Sykkelulykker er også noe vi ser mye av. Tall fra 2010 – 2015 viser at rundt 10 syklister dør hvert år etter trafikkulykker, mens omkring 65 syklister blir årlig hardt skadd. Skadetallene er trolig for lave. Ikke alle skader blir politirapportere. Dermed blir de ikke en del av offisielle statistikken.


Snart blir det glattere
Nå kryper gradene stadig nærmere null og det vil si at det også blir glattere ute. Det er lite vi kan gjøre med været, men vi kan prøve å forebygge fallulykker på glattisen, slik som Geir Ronny opplevde.

Da er det viktig å strø, måke unna snø slik at man ser hvor man går, bruke brodder og vise forsiktighet. 


Fortsett gjerne med å sende oss historier om ulykker
Vi ønsker å dele erfaringer fra ulykker og de livene det berører. Ekte historier kan utgjøre en forskjell. De kan utfordre antakelser, være med på å øke bevissthet og inspirere andre til å ta tryggere valg. De kan være forskjellen mellom en lykkelig slutt og en tragedie.

Dersom du, eller noen du er glad i, har vært utsatt for en alvorlig ulykke, så hvorfor ikke dele den med oss? Selv om du ikke er glad i å skrive, men har en historie å fortelle, ta kontakt. Din historie kan tross alt redde liv.  

Sammen kan vi bli klok av skade!Vinnerne får tilsendt hver sin Risikorydding-sekk og refleksvest.


Kilde: Trygg Trafikk