Fidgetspinnere – farligere enn du tror

Fidgetspinnere – farligere enn du tror

For ett par måneder siden fikk vi en ny populær duppeditt som mange barn og ungdommer går med i lomma, fidgetspinnere. De ser kanskje harmløse ut, men de kan være farlige. 


Duppeditten ble opprinnelig laget for å fungere som et verktøy for å hjelpe barn med ADHD og autisme å konsentrere seg. Ideen er at fidgetleker gir en måte å kanalisere "rastløs energi". Leken er derimot ikke bare populær for den opprinnelige målgruppen, barn over hele verden har fått en ny favorittleke og den er nå å finne i butikker verden over.   

Den lille plastikk og metall spinneren er derimot allerede blitt ulovlig å ta med på skolen mange steder i USA. Èn av grunnene er at leken distraherer elevene og studentene, den andre er mer alvorlig; leken kan falle fra hverandre og forårsake kvelning.

Barn på sykehus
Det er flere barn i USA som allerede er måtte blitt sendt til sykehus. Ved flere tilfeller har spinnerene falt fra hverandre og metallringen i midten er blitt svelget av barn. Disse typer skader oppstår fordi mange av fidgetspinnerene på markedet ikke er merket riktig med aldersgrense eller at det er kvelningsfare for barn.

Også i Norge har det forekommet hendelser hvor barn har svelget batteriet og små deler fra leken. Dette har ført til sykehusbesøk. Mange av spinnerene kommer nå med lys og lyd som krever batteri. Disse batteriene er små og enkle å svelge. Som foreldre er det viktig at det tas hensyn til at disse små lekene kan forårsake stor fare for barna.

Test lekene til barna
Det foreslås å ikke gi fidgetspinnere, eller andre leker med små deler, til babyer og småbarn før deres tredje bursdag. En ting som foreldre kan gjøre før de gir barna liker er å teste leken hjemme ved å bruke en rull med toalettpapir. Hvis leken er såpass liten at den passer på innsiden av rullen er det grunn til bekymring. Da er leken såpass liten av det kan enten bli svelget hel av barnet eller den kan bestå av små deler som kan falle av og bli svelget. Det er viktig at foreldre er oppmerksomme på små leker selv om barnet er eldre enn tre år.

Det er viktig å være observant på at noen produsenter forsøker å tjene penger på den populære dingsen ved å ikke tenke på kvaliteten og potensielt lage farlige versjoner av denne populære leken. Dette kan utgjøre en enda større fare da noen har skarpe kanter som kan skade barna som bruker dem. Alle som kjøper en fidgetspinner bør kjøpe den fra en anerkjent handelsmann og sørge for at sikkerhetsadvarsler er tydelig sett på emballasjen.