Hvilke lyspærer bruker du?

Hvilke lyspærer bruker du?

En stålampe med halogenpære kan i enkelte tilfeller føre til brann, og det er spesielt fare for brann om den blir dekket til.   


Mange av disse lampene kommer med halogenpærer, selv om utvalget av LED-pærer er stort. Derfor kan det være lurt å kjøpe en ekstra lyspære for å sikre hjemmet ditt for brann. En av grunnene til at mange bruker halogenpære er at LED-pærene er litt kostbare i sammenligning. Om du skulle stå ovenfor valget mellom ulike lyspærer er det likevel lurt å huske at LED-pærer varer en god del lenger. Lyspærer med god kvalitet vinner i de fleste sammenhenger da de er sikrere å bruke.


Halogenpære vs. LED-pære

Norsk Brannvernforening gjorde noen enkle forsøk på å se hva som skjer når en halogenpære dekkes til av ulike materialer, blant annet et kosedyr i kunstfibermateriale og en bomullsgardin. Det tok omtrent seks minutter før kosebamsen ble antent og under to minutter før gardinen begynte å brenne.


Deretter utførte de det samme eksperimentet med en LED-pære. Etter tre og en halv time var temperaturen på 99 grader, som er under antennelsestemperaturen for mange materialer. Det viser at en LED-pære er mye tryggere å bruke i lamper. 


Bruk LED-pære 
En LED-pære benytter ikke det fenomenet at metaller gløder når det blir varmt. LED-pæren består av såkalte halvledere som er en stor gruppe av stoffer. Disse halvlederne har blant annet den egenskapen at de sender ut lys dersom det går strøm gjennom dem. Varmeutviklingen blir atskillig mindre enn det som er tilfellet for glødepærer.


Om du har barn i huset er det spesielt viktig å tenke på hvilken type lyspære du bruker. At barn leker i stua og kaster ting i luften er ikke unormalt. I noen tilfeller kan disse lekene treffe en lampe og en potensiell brann kan være resultatet. Det skal nemlig ikke så mye til. 


 
Kilde: Norsk Brannvernforening