Husk å vedlikeholde den oppblåsbare redningsvesten

Husk å vedlikeholde den oppblåsbare redningsvesten

Når vi skal ut på sjøen bruker mange den oppblåsbare varianten av redningsvesten; den som blåser seg opp automatisk i kontakt med vann. Skulle du være så uheldig å falle i vannet er det greit å vite at den kan brukes igjen. Alt du trenger å gjøre er å vedlikeholde den. 


Redningsvestens levetid forlenges betydelig om den blir vedlikeholdt i hvert fall én gang i året. Her er hvordan du kan gjøre dette, steg for steg;

 1. Sjekk at det er grønn farge på både utløser og gasspatron-feltet på utløsermekanismen
 2. Skyll vesten i ferskvann, spesielt hvis den brukes i saltvann. Kommer det olje eller avfallsstoffer på vesten, kan den vaskes i såpevann. På automatiske modeller (som blåses opp av seg selv) er det viktig at du husker å fjerne utløsermekanismen før du vasker vesten. La vesten tørke før den pakkes på nytt.
 3. Sjekk CO2-patronen for korrosjon, og at hetten ikke er punktert eller merket av utløsersplinten.
 4. Se etter tegn på slitasje. Kontroller bånd, sømmer og spenner.
 5. Ved hyppig bruk skal utløsermekanismen skiftes årlig. Til fritidsbruk skal denne skiftes hvert tredje år. Husk å sjekke at utløpsdatoen (replace by..) ikke er passert – skift utløsermekanismen i god tid.
 6. Vesten vil ikke være mye til hjelp om den ikke holder på luft, sjekk derfor lungen ved å blåse opp vesten med munnstykket (bruk helst pumpe for å unngå fukt) og la den ligge i 24 timer. Dersom lungen lekker, eller blir skadet bør du levere inn vesten til godkjent serviceverksted. Prøv aldri å reparere vesten selv.
 7. Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.


Etter at du har gjennomført service på redningsvesten er det viktig å pakke vesten sammen på riktig vis, det gjør du på følgende måte;

 1. Slipp luften ut av redningsvesten ved å snu den sorte ventilhetten på munnstykket, og trykk inn enden av munnstykket samtidig som du presser på lungen (den gule belgen). Gjenta prosedyren minst én gang for å sikre at all luft slippes ut. Ta av ventilhetten og montér riktig vei igjen.
 2. Brett lungen og pass på at den manuelle hendelen (utløsermekanismen med snor på) ikke er hindret og at den vender mot den utvendige enden av trekket.
 3. Legg lungen og trekket på en flat overflate og stryk vekk alle folder på lungen. Ikke RULL lungen. BRETT den forsiktig sammen slik at den får plass i trekket.
 4. Lukk trekket med glidelåsen og før håndtaket for manuell utløsning ut gjennom håndtaksåpningen.
 5. Lukk åpningen med klaffen. Pass på at glidelåsen er helt lukket.
 6. Pass på at glidelåsen er helt lukket, og skyv glidelås-enden inn i trekket.
 7. Vesten er klar for bruk igjen. Sjekk at det er markert grønt i begge indikatorer.


Video av hvordan det skal gjøres kan finnes på www.redningsselskapet.no.


Husk at selv om vesten er blitt utløst, frivillig eller ufrivillig, kan den benyttes flere ganger. Alt som trengs er en ny patron, utløsermekanisme og at den pakkes på nytt.


Kilde: Redningsselskapet