La mobilen ligge

La mobilen ligge

Ikke la mobilen være årsaken til at ditt barn blir skadet. La mobilen ligge når barna dine er i nærheten, og la heller de få oppmerksomheten din. 


I dag er det vanlig å se folk på gata, på bussen eller på trikken sitte med nesa i mobilen. Smarttelefonen er blitt en viktig del av vår hverdag da den brukes til å kommunisere, men også for å sjekke klokka, mails, nyheter og avtaler.  Det som derimot er urovekkende er at mobilen tar til tider bort oppmerksomheten fra barna.

- Jeg frykter at barn kan havne i ulykker fordi foreldre ikke følger nok med, sier Eva J. Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum. 

Hun påpeker at det finnes mange ulike situasjoner hvor foreldres uoppmerksomhet kan sette barn i fare:


  • Badeanlegg: Ved flere anlegg har det blitt forbudt å bruke mobil, da de ønsker at foreldrene skal følge med på barna i stedet. Barn kan enkelt drukne på grunt vann, og i mange tilfeller kan det være vanskelig å høre om de har problemer - spesielt i et høylytt badeanlegg.
  • Parker: Ofte finnes det et grillområde i parker hvor barna kan brenne seg.
  • Hjemme: Varm kaffe eller kokende væske i en kjele kan få fatale følger for barn som eventuelt får dette over seg. Barns hud er tynn, og er vannet/væsken 55 grader vil barnet få 3.grads forbrenning i løpet av sekunder.

 
Likevel sier Vaagland at vi ikke skal polstre barna – at de skal få lov til å leke i klatrestativet og utforske omgivelsene, selv om det medfører noen knall og fall.

- Men det er ikke til å komme unna at mobilen går ut over tilstedeværelsen og kvalitetstiden man skal ha med barna, og faren for at mer alvorlige ulykker kan skje. Et eksempel er når barna sitter i baksetet i bilen, og mor eller far skal bare sende en «rask» melding, sier Vaagland.

Å plukke opp mobilen er et aktivt valg! Ikke gi barna litt oppmerksomhet. Gi dem oppmerksomhet!