Matlaging med barna

Matlaging med barna

Enten det er frokost, lunsj eller middag, måltider er en flott tid å være sammen med barna. Spesielt om dere kan lage måltidene sammen, men husk at kjøkkenet er rommet som inneholder flest risikoer. 


Som de fleste foreldre vet, å forsøke og forberede et måltid med små barn tilstede kan til tider være en utfordring. Den største risikoen er mer alvorlig enn en brent middag – små barn kan bli alvorlig skadet om du blir distrahert.

Av alle rommene i hjemmet vårt er det kjøkkenet som inneholde de mest åpenbare farene; skarpe gjenstander, elektriske produkter, varme væsker, giftige produkter. Det er også her flest barn pådrar seg skåldings- og brannskader. Barna skal selvfølgelig få være med på matlaging, men det er viktig å ta seg tid til å forklare de potensielle farer slik at de kan unngås.


Forslag til aktiviteter for barna:

  • Vaske og skrelle poteter, gulrøtter og andre grønnsaker.
  • Mose frukt og kokte grønnsaker.
  • Røre sammen ingredienser.
  • Fylle røre i former (f.eks. muffinsformer).
  • Panering. Sett opp små stasjoner og la barnet jobbe seg gjennom stasjonene før en voksen tar seg av stekingen. Det kan være én stasjon med kjøtt, kylling eller fisk, én med sammenvispede egg og én med mel eller brødsmuler.
  • Måle opp ris, mel og vann ved bruk av litermål.
  • Sikte mel. Plasser sikten over en bolle og la barnet bruke fingrene til å få melet igjennom sikten.
  • Riste sammen dressing i et glass med lokk.
  • Rense kokte egg. Pass på at de er godt avkjølte.
  • Kna deig og rulle rundstykker eller boller. La barnet leke seg med å bestemme formen selv, men lær dem at dersom stykkene har ulik størrelse trenger de ulik steketid.
  • Hjelpe til med opprydding og oppvask. Sette i oppvaskmaskinen.


Følg disse tipsene for å redusere risiko:

  • Når du lager mat, bruk de bakerste platene på komfyren og installer komfyrvern.
  • Dersom glasset på stekovnen er dårlig isolert, og blir varmt; Installer komfyrbeskyttelse foran vinduet. det er ikke store berøringen på varmt glass som skal til før skaden er skjedd.
  • Hold alt at vaskemidler og potensielt farlige kjemikalier en plass der barn ikke kommer til. Prøv også å kjøp beholdere som er barnesikker.
  • Hold kjøkkengulvet rent, for å minimere fare for å skli på underlaget.
  • Hold alle kniver og skarpt kjøkkenverktøy unna barns rekkevidde
  • kaffekopper, vannkoker og andre beholdere med varm væske må også holdes unna barna. Husk at også rennende varmtvann fra krana kan skade!
  • Sørg for at poser ikke er tilgjengelig for barna. Poser utgjør stor kvelningsrisiko.


For flere råd om sikkerhet på kjøkkenet, se her


Kilde: Rospa og Matprat