Røykvarsler redder liv - sjekk din nå!

Røykvarsler redder liv - sjekk din nå!


Desember er brannmåned. Derfor er det lurt å ringe inn selve julemåneden med å sjekke røykvarsleren. 


1. desember er den store røykvarslerdagen. Hele Norge oppfordres til å skifte batterier og teste røykvarsleren. Å gjøre det er en billig forsikring.

I desember er det nesten 50 % flere boligbranner enn resten av året. Siden år 2000 har 1004 mennesker mistet livet i en brann. 141 av disse var i desember. Vi er mer inne og koser oss. Hjemmene våre fylles med levende lys og elektrisk utstyr, samtidig som vi fyrer oftere i peisen og bruker komfyren mer.

I julestria lages det mye mat, og flere er også påvirket av alkohol. Mange er i tillegg stresset over alt de skal rekke å gjøre. Alle disse momentene gjør at det er lett å bli uoppmerksom. I følge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skyldes nemlig hver 10. brann tørrkoking eller overoppheting av fettgryter.

Hører du røykvarsleren? 
Det er lovpålagt å ha røykvarsler eller brannalarmanlegg i boligen din. Likevel skjer halvparten av alle dødsbranner i boliger som ikke har fungerende røykvarslere.

Kravet er at du må ha minst en varsler i hver etasje. Alarmlyden skal høres tydelig i alle rom selv med døren lukket. Når en brann oppstår har du kun få minutter til å komme deg ut av huset, så det er lurt å være sikker på at du hører varsleren i hele huset.

Brannvesenet anbefaler at man bruker optiske røykvarslere som kobles sammen trådløst. Da vil alle varslerne begynne å ule, selv om det bare brenner i et rom.

Sjekk noens røykvarsler 
Ikke alle synes det er like lett å komme til røykvarsleren sin. Noen har kanskje dårlig balanse eller syn, og vegrer seg mot å stå på en stol mens de fikler med batterier.

Tenk etter om du kjenner noen som trenger en påminnelse, eller hjelp til å skifte batterier. Kanskje det er en venn, nabo eller besteforelder? 

Det er ikke så farlig hvem som gjør det, bare det blir gjort!


Huskeliste for røykvarslere:

  • Test røykvarsleren din hver måned. Hold inne testknappen i noen sekunder for å teste.
  • Har du vært på ferie? Test røykvarsleren din når du kommer hjem fra ferie også.
  • Bytt batteri hvert år. Røykvarslerdagen 1. desember er en god dag å gjøre det på!
  • Bytt røykvarsler etter 8-10 år
  • Husk å tørke støv og smuss fra røykvarsleren din en gang i året.
  • Det er samme krav til brannsikkerhet på hytta – så sjekk røykvarslerne dine der også!

 

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom DSB, Norsk brannvernforening, Gjensidige, det lokale elektrisitetstilsyn og brann- og feiervesenet.


Kilder: roykvarslerdagen.no, Norsk brannvernforening