Sørg for trygge leker til de minste

Sørg for trygge leker til de minste

Det er ingen hemmelighet at barn elsker leker. Det er viktig å huske at spesielt de minste barna vil utforske selve lekene ved å putte dem i munnen. Derfor må lekene alltid tilpasses barnas alder og ferdigheter, samtidig som de bør være av god kvalitet. 


Solide leker er en nødvendighet da de ofte blir kastet rundt, bitt og revet i. Det er derfor viktig at alle små deler er godt festet, og at leken er stor nok til at den ikke kan svelges av barnet.

Rangler og biteringer til spedbarn derimot skal ikke ha små deler som kan løsne og tette barnets luftveier. På myke tøydyr, dukker og bamser bør det sjekkes at sømmene virker holdbare. Spør også gjerne selgeren hva fyllet består av. Husk at fyllet også kan inneholde små deler som kan tette luftveiene. 

Vi har tidligere nevnt at lange snorer bør unngås på barnerom – dette gjelder også om leker har lange snorer da dette kan forårsake kvelning.

Unngå hørselsskade
Det er viktig å være obs på at leker kan også skade hørselen til barna. Leker med høy lyd, som pistoler, mobiltelefoner og biler med sirener, kan for eksempel forårsake skade. Det er derfor bedre å styre unna de mest støyende lekene. 

Mange giftstoffer i leker
Det finnes dessverre mange giftstoffer i enkelte leker. Unngå produkter av plast så langt det lar seg gjøre. Vær spesielt på vakt for myk plast, eldre plastleker, gummi og produkter som lukter sterkt.

Leker i naturmaterialer, som for eksempel treleker, eller stoffleker som følger øko-tex standardene er et godt valg når leker skal kjøpes. Disse er med på å redusere faren for at barn eksponeres for farlige kjemikalier. Likevel kan treleker blant annet inneholde formaldehyd og tungmetaller, spesielt dersom de er lakket eller malt. Gå alltid for svanemerkede eller økologiske alternativer, eller produkter merket med Blomsten (EU Ecolabel), dersom dette finnes. 

Leker må være CE-merket.
Alle leker skal være CE-merket. Dette viser at produktet oppfyller EUs sikkerhetskrav. Leker som ikke egner seg for små barn skal være merket med advarsel skrevet på norsk. Se an forhandleren og kjøp kun leketøy fra seriøse forhandlere hvor betjeningen i butikken kan gi deg informasjon og veiledning. 

Et godt råd er å alltid følg aldershenvisningen. Dette gjelder særlig for barn under tre år, men også for eldre barn finnes det leker som er godkjent bare fra visse alderstrinn.


Kilde: Sikker hverdag, Sprell og Matmerk