Slik blir du en god og trygg soppsanker

Slik blir du en god og trygg soppsanker

Høsten er høysesong for matauk. Det er nå naturen bugner av fantastiske råvarer. Soppsanking kan være en flott aktivitet for hele familien, så lenge man unngår de giftige sopptypene. 

Tradisjonelt sett har denne årstiden vært brukt til å sanke, hamstre, jakte og slakte, og til å håndtere varene slik at de kunne gi mat og energi til menneskene gjennom vinteren. Soppsanking har lange tradisjoner som matauk i Norge. 

Soppsesongen trekker langt ut i oktober, og gjerne helt til frosten kommer. De mest ihuga sankerne holder på helt til jul. Dersom du skal ut på sopptur er det lurt å være utstyrt med en kurv som ikke er for tett, soppkniv, soppbok og tursekk. Plastposer anbefales ikke.

Her følger noen råd til deg som har tenkt deg ut på sopptur:

  • Det kan være lurt å lese deg litt opp på de viktigste giftsoppene og de vanlige forvekslingene. Vær nøye med at du bruker oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
  • Lær deg gjerne også kjennetegnene på noen utvalgte, spiselige sopper. Det er de som er hyggeligst å komme hjem med!
  • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven. God matsopp kan bli smittet av små biter fra en giftig sopp. Det kan være lurt å bruke mindre jordbærkurver til å skille sopp fra hverandre i den store kurven.
  • Velg de unge og friske eksemplarene. Store sopper har ofte grov konsistens og kan være «gamle» i smaken. 
  • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.
  • Unngå å spise rå og ubehandlet sopp. Noen arter kan være giftige som rå, i tillegg er sopp tungt fordøyelig. 
  • Gå gjerne på soppkurs.


Soppkontroll
Hvert år arrangeres det soppkontroller rundt omkring i landet. En soppkontroll er et sted hvor du kan få soppen du har plukket gjennomgått av noen som kan skille giftsopp fra god matsopp. Kontrollørene har alltid den nyeste kunnskapen om sopp, og deler ofte også tips om for eksempel tilberedning av den soppen du har funnet. En soppkontroll er gratis og åpen for alle.

Nå finnes det også en digital soppkontroll man kan laste ned fra App Store eller Google Play. Appen skal hjelpe deg til å avgjøre om det du har funnet er spiselig. Du kan få opp navnet på matsoppen, eller eventuelt få beskjed om at soppen er giftig.


Hvis uhellet er ute 
Hvis du mistenker at du har spist giftig sopp kan du ta kontakt med Giftinformasjonen eller lege.

Giftinformasjonen kan hjelpe til med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Da er det viktig at man vet soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og på hva slags type vegetasjon den ble plukket. Det beste er om man har soppen foran seg når man ringer. I enkelte situasjoner kan det være nyttig å analysere rester av et soppmåltid, også eventuelt oppkast. Ta derfor vare på restene om du har blitt dårlig.


Giftinformasjonen er døgnåpen og nås på: 22 59 13 00.


God sopptur!

 

Kilder: helsenorge.no, soppkontroll.no, matprat.no