Slik sikrer du hjemmet ditt mot høstværet

Slik sikrer du hjemmet ditt mot høstværet

Med høsten følger også mer uvær. Det kan være sterke vindkast og hyppige, kraftige regnbyger. Slikt vær kan skade hus og eiendom, så da gjelder det å ta noen forholdsregler. 


Høstværet byr som oftest på sterkere vind og mer regn enn resten av året. De samme skadene skjer år etter år, men mange av disse kunne vært unngått.


I følge tall fra Finans Norge er det mer sannsynlig å få en vannskade på huset, enn brann og innbrudd til sammen. Når uværet først er i gang er det vanskelig å forhindre skadene, men mye kan gjøres allerede nå, med enkle grep.


Sikre alt som er løst
Dersom du vet at det skal blåse mye så sikre alt som er utendørs. Det være seg hagemøbler, trampoliner, fuglebad og redskaper. Det kan også være lurt å få sjekket taket for løse takstein og se til at takrenner, TV-antenner og annet som er festet på husveggen sitter godt fast.


Sjekk også at levegger ikke er løse og lukk garasjedøren.


Postkasse og søppelspann kan det også være lurt å feste ekstra godt. Søppel er ikke det første man har lyst til å rydde etter en ordentlig høststorm.


Pass på at vannet ikke finner egne veier
Dersom du vet at det skal regne mye anbefales det å rense takrenner og avløp slik at overflødig vann finner riktig vei bort fra huset. Husk også å sjekke at drenering og avløpsnettet fungerer. Både nær huset og i tilknytning til det kommunale nettet.


Mange av disse tingene bør gjøres som rutine uavhengig av værmelding. Hvis taket er utett oppstår det fukt- og råteskader. Som hovedregel bør man sjekke hele takflaten i hvert fall én gang i året. Takrenner og avløp bør også frigjøres for løv jevnlig om høsten.


Beskjær trær
Trær kan gjøre stor skade, både fordi tunge greiner kan falle på gjenstander med stor kraft, og fordi løvfall tetter takrenner og avløpsrør. 


Det kan være greit å sjekke om trær i nærheten av boligen kan tåle kraftig vind. Pass særlig på at det ikke er fare for om store greiner vil bli tatt av vinden og gjøre skade på huset. Da bør disse hugges ned.


Beskjær også løvtrær for å unngå at blader tetter takrenner og vannet finner nye veier. 


Kilde: If Skadeforsikring