Bli sett - bruk refleks!

Bli sett - bruk refleks!

Refleksdagen feires 18. oktober i år. Dette er en flott måte å minne om viktigheten av refleksbruk. Refleks redder nemlig mange liv hvert år, og kan vel kalles den billigste livsforsikringen du kan ha.

Tall fra Trygg trafikk sin årlige telling av refleksbruk blant voksne fotgjengere, i 2015, viser at kun 31% brukes refleks.

Deres tall viser bruk av refleks på landevei, samt i sentrum av landets fylker. Resultatet viser at bruk av refleks er mye hyppigere på landevei enn i sentrum – årsaken til dette er at det finnes bedre belysning i sentrum som medfører at innbyggerene i sentrum tror det er unødvendig med refleks. De kunne ikke ha tatt mer feil.

De fleste ulykker skjer i bygatene, når fotgjengere skal krysse en gate. Selv om det finnes lys i sentrum betyr ikke det at fotgjengerne er godt synlig for bilistene.

Det finnes sikkert et hav av ubrukte reflekser i de norske hjem, gjemt i skuffer og skap. Nå er det på tide at de blir brukt slik at de kan være med å redde liv.

Det er stor forskjell på om refleksen er på eller om du har lagt den igjen hjemme. Om refleksen ligger igjen hjemme vil bilistene først se deg på 25 - 30 meters hold. Om refleksen derimot sitter på jakka kan sjåførene se deg på 140 meters avstand – det gir bedre odds. Det vil derfor si at med refleks gir du personen bak rattet 10 sekunder til å reagere i stedet for kun 2 sekunder uten refleks.

Som fotgjenger:

  • Bruk gangveier og fortau der det finnes. Gå så langt ut på siden som mulig, lengst fra bilene.
  • Når flere går på en vei uten fortau er det tryggest å gå etter hverandre
  • Velg alltid å gå på den tryggeste siden av veien. Det er vanligvis venstre side, da ser vi lettere de bilene som kommer mot oss. I noen tilfeller er det bedre oversikt eller bedre plass på høyre side, og da kan den siden velges.
  • Er det tryggest på høyre side, for eksempel i en uoversiktlig venstresving, er det viktig å lære barna nøyaktig hvor de skal gå over veien. Det er der det er best oversikt, og i god tid før en sving eller bakketopp.
  • Til yngre barn er det lurt å bruke konkrete kjennemerker i nærmiljøet for å hjelpe dem huske hvor de skal gå. For eksempel: Når vi skal gå til parken, går vi alltid langs det røde gjerdet.

Trygg Trafikk har laget fem gode reflekstips:

  1. Heng refleksen i knehøyde. Da mottar den mest mulig lys fra billyktene.
  2. Velg reflekser som beveger seg når du bruker dem, de synes best.
  3. Fest refleks i lommer på alle jakker, vesker og bagger
  4. Opprett påminnelse på telefonen om å feste refleks på Refleksdagen 18. oktober
  5. Du får kjøpt reflekser på nettet, i sportsbutikker, på apotek eller i bokhandelen.

Kilde: Trygg trafikk