Eldre bilister

Å kjøre bil er en viktig del for vårt personlige liv, vårt familieliv og jobbliv. Bilen er med på å gi oss frihet og selvstendighet til å komme oss rundt hvor og når vi vil. Det gir mye glede å kunne sette seg bak rattet, men det kan også involverer farer og risikoer.


Erfarne bilister er generelt tryggere enn de med lite erfaring bak rattet. Men når vi begynner å bli eldre er det ofte flere ting som spiller inn som gjør oss mindre egnet til å kjøre, som dårligere hørsel, syn, reaksjonsevne. En høyere alder betyr ikke at man ikke er kompatibel til å sette seg bak rattet, men man skal være oppmerksom på endringer som skjer underveis slik at man kan tilpasse kjøretøyet og dermed forbli en sikker sjåfør. 

For mange vil det komme en tid der det ikke lenger er forsvarlig å kjøre bil, eventuelt at man bør trappe ned og kun kjøre når det er helt nødvendig. Dette vil man ofte merke selv, og dermed kunne ta grep med èn gang. Det finnes flere ting man kan gjøre slik at man kan fortsette å kjøre, som for eksempel ulike repetisjonsøvelser og hele tiden gjøre nye vurderinger underveis.

Det kan også være lurt å ta i mot råd fra legen din, andre helsepersonell, familiemedlemmer og venner. Det betyr ikke at du trenger å levere inn sertifikatet ditt og aldri kjøre igjen, men heller at du og de rundt deg er oppmerksom på endringer som skjer slik at du, andre bilister og fotgjengere er trygge ute i gata.

Ta en titt på våre sjekklister her, og se om din kjøring har eller er i ferd med å endre seg.

Om det skulle være slik at den har endret seg, og det er på tide og stoppe å kjøre er dette med på å holde både deg og de rundt deg i sikkerhet. Å gi opp kjøringen betyr likevel ikke at du gir opp friheten din. Det finnes mange alternativer til å kjøre bil slik at du fortsatt kan bevege deg utenfor husets fire vegger eller i nærområdet.


Kilde: RoSPA